Art Journal
Back to All Events

Release & samtal: Germain, Anyango-Grünewald, Habel

  • Konstfack Telefonplan Hägersten, Stockholms län Sweden (map)

Paletten följer upp #312-313 med ett samtal om bildpolitik och bildstrategier mellan konstnärerna Cecilia Germain och Catherine Anyango Grünewald och rasismforskaren Ylva Habel.

Plats: Svarta Havet, Konstfack

Paletten #312-313 tar bland annat upp rasifierade konstnärers sätt att möta institutioners, kuratorers och tidskrifters begär efter deras medverkan, genom att sätta egna villkor för sitt deltagande.

Cecilia Germain beskriver bildstrategier som dunkelhet, avstånd och speglar i sitt performancearbete.

Catherine Anyango-Grünewald, också lektor på Konstfack, beskriver sitt arbete med att omvandla Joseph Conrads Mörkrets hjärta till grafisk roman och behovet av att skapa berättande som en offentlig kollektiv handling som omorganiserar offentliga rum.

Andra bidrag behandlar vithetsprivilegier på den svenska konstscenen, vad som krävs för att förändra konst och konstutbildningar, vad det kan innebära att praktisera omsorg (care) i konst, och skrivpraktiker som kompletterar den eurocentriska kritikerns begär att förstå allt.

Arrangemanget parasiterar på Konstfacks forskningsvecka och Konstfack som plats där historien just nu förhandlas genom studentorganisering och till exempel initiativet att byta namn på vita havet till havet med mera.

Samtalet äger rum efter Heba Y. Amins lecture performance Operation Sunken Sea i Svarta havet kl 17.30—18.30, avslutande akt från Konstfacks forskningsveckas torsdagsprogram.

Öppet för allmänheten. Snacks och dryck.

Sprid gärna till fler.

https://www.facebook.com/events/622404584858943/

***
Medverkar i Paletten #312-313 gör också bland andra Nana Adusei-Poku, Meira Ahmemulic, Travis Alabanza, Shiva Anoushirvani, Estella Burga, Macarena Dusant, Karmenlara Ely, Globala tanter, Ulrika Gomm, Niilas Helander, Hanna Högstedt, Rudy Loewe, Nina Mangalanayagam, Skrivarkollektivet Monstrum, Temi Odumosu, Paula Urbano med flera. Gästredaktör: Maja Hammarén.