Paletten årets svenska kulturtidskrift

Paletten årets svenska kulturtidskrift

Juryns motivering lyder: «Paletten tilldelas utmärkelsen Årets kulturtidskrift 2012 för att man visat hur kunskap, visioner och engagemang kan gjuta nytt liv i gamla institutioner».

 – Det är väldigt glädjande att höra, kommenterar Palettenredaktören, tillika Kunstkritikk-medarbetaren Fredrik Svensk. – Det stämmer hoppas jag. Det är förstås svårt att bedöma vad man gör själv. Vi försöker prova olika teoretisk-politiska perspektiv, och vi har också haft förmånen att arbeta med fantastiska konstnärer och skribenter. Det är de som förtjänar att tackas.

Paletten är Sveriges äldsta konsttidskrift, som utkom med sitt första nummer 1940. Den nuvarande redaktionen, som består av Svensk och Sinziana Ravini (och fram till och med förra numret Milou Allerholm), har drivit tidskriften sedan 2010, när de tog över redaktörskapet från Sophie Allgård. Tidskriften har sedan dess fått en mer tydlig politisk och kritisk vinkel. Redaktionen har också öppnat för längre teoretiska essäer vid sidan om de traditionella kommentarerna och debattartiklarna.

Bland tidigare vinnare av priset för Årets kulturtidskrift finns OEI, Ord & bild och Fronesis. Priset består i år av 40.000 kr och ett konstverk av Peter Johansson. – Det är en borrmaskin med snurrande dalahästar, förklarar Svensk om konstverket. – Vi ska sälja det jävligt dyrt.

 

 

Kim Wests text i Kunstkritikk.