Insiderperspektiv

Insiderperspektiv

Idet senaste numret av Paletten (Nr 3: 2014 – # 297) skriver den franske curatorn och konstnären Joachim Hamou om skandinaviskt mörker i utställningen J’ai froid på castillo/corrales i Paris. Hamou frammanar samband mellan Edvard Munchs enda och misslyckade skulptur Mot ljuset, Asger Jorns institut för komparativ vandalism och norsk black metal – men mest uppseendeväckande är att han skriver om en utställning på den utställningsplats som han själv är med och driver. Det är en text som är typisk för Paletten som den har utformats av Sinziana Ravini och Fredrik Svensk sedan de tog över som redaktörer 2011 (första året tillsammans med Milou Allerholm). Under Svensks och Ravinis redaktörskap blev Paletten utsedd till årets kulturtidskrift 2012, och dagens tidskrift skiljer sig en hel del från tidigare års utgivning; från Sophie Allgårdhs mer populära tilltal 2006–2010, till Anna van der Vliet-redaktionens kollektiva projekt dessförinnan – där både Ravini och Svensk ingick tillsammans med Kristoffer Arvidsson, Fredric Gunve och Maja Hammarén – och de olika tematiska nummer som gjordes med tillfälliga redaktörer under 1990-talet.

 

 

Läs hela Karl Lydéns artikel i Kunstkritikk.