Paletten och det internationella i Göteborg

Paletten och det internationella i Göteborg 2014

– publika möten genom konstnärliga arbeten och deras översättningar

Paletten och det internationella Göteborg innefattar tre konstpresentationer i Stiftelsen Palettens regi. Under 2014 har tre konstnärsdriva plattformar, Svilova, Hit och Vague Research Studios, bjudits in och de i sin tur bjuder in varsin konstnär som får i uppgift att utföra ett verk. Dessa verk kommer att visas på bibliotek, kulturhus och andra medborgarplatser i Göteborgs ytterområden. För att möta det internationella i Göteborg kommer delar av konstverken översättas och presenteras på mer än ett språk och vår önskan är att söka upp en bredare och delvis ny publik.

Som hamnstad har Göteborg alltid präglats av influenser utifrån. Om hamnarna var de områden som man förr först mötte de internationella strömningarna och människor från andra länder så är det nu i stadens ytterområden, till exempel Angered, Hammarkullen, Backa, Bergsjön, Biskopsgården och Västra Frölunda, som det internationella manifesterar sig. Med Paletten och det internationella i Göteborg, vill vi sluta cirkeln och koppla det globala till det lokala. Vi menar att platser där man redan möter flerspråkiga medborgare med internationell bakgrund, som bibliotek och kulturhus men även skolor, är utmärkta platser för nya publika möten. Genom att översätta delar av det språkliga innehållet i presentationerna och välja konstnärer som redan arbetar med flera språk i sina verk, problematiseras konsten och tankar kring det internationella i ett globalt samhälle. Med konstnärliga nedslag på inarbetade mötesplatser tror vi att fler diskussioner och dialoger kring konst kan uppstå.

Kajsa G Eriksson och Oscar Ramos
Projektledare

Paletten och det internationella i Göteborg stöds av Göteborgs Stad Kultur

 

 

 

Elmas Denis

Universal Minimum Wage Commission

“Universal Minimum Wage Commission” was realized in OCTO Community TV-GmbH and the program was broadcasted by OKTO TV. Produced for UNREST OF FORM/Imagining the Political Subject Exhibition by Wiener Festwochen, SECESSION, Academy of Fine Arts Vienna in cooperation with Museums Quartier Vienna in May 2013.

With Sebastian Leitner, Stephan Schulmesiter, Monika Vykoukal and Peter Huemer.

 

Verket visas i Göteborg som en del av Paletten och det internationella i Göteborg 2014. Visningen curerades av Oscar Ramos och genomfördes Lördag 12 april på Masthuggsteatern i samband med en öppen föreläsning som Palettens Chefredaktör Sinziana Ravini höll på temat  konst och rasism.

 

 


Palettens konstprojekt i det offentliga rummet

Palettens konstprojekt i det offentliga rummet 2012-2013

Som en fortsättning på Stiftelsen Palettens tradition av utställningsverksamhet och andra publika projekt inleddes 2012 konstprojektet Palettens utvidgade publika projekt. De inbjudna konstnärerna visar nya verk i stadsrummet eller andra offentliga miljöer i Göteborg, där Paletten har sin bas sedan starten 1940.

Frida Yngström
Projektledare

Palettens publika konstprojekt stöds av Göteborgs Stad Kultur

 

Sara Lännerström – Wait form me

Sara Lännerström, Wait for me, 28 april 2013

Wait for me – är en aktion och installation i stadsrummet. Tidigt på morgonen, precis när solen gick upp över Hisingen den 28 april var bilen, Frida, Maria och jag på väg ut för att installera mitt projekt Wait for me. Jag hade sytt måttanpassade dynor åt de små bänkarna i busskurerna, köpt och planterat om krukväxter till papperskorgarna utanför busskurerna och sytt draperier som skulle täcka reklamskyltarna. Jag hade förberett mig noga. Och lämnade lite av all den omsorg vi lägger ner på våra hem, åt den offentliga platsen.

Inredd busshållplats Hisingen

Inredd busshållplats med sittdynor och blommor

Stadsdel: Hisingen
Platser: Brunnsbotorget, Wieselgrensgatan, Friskväderstorget
Projektledare: Frida Yngström
Dokumentation foto: Frida Yngström

http://www.saralannerstrom.blogspot.se/

 

Malin Bernalt, Jasmin Daryani och Minna Forssberg

Malin Bernalt, Jasmin Daryani och Minna Forssberg, Paletten was here, 2012

Paletten utlyste en tävling för affischtavlorna i Göteborg med inriktning på någon av stadsdel. Affischtävlingen var öppen för för Konsthögskolan Valand, Fotohögskolan och Högskolan för design och konsthantverk. Vinnare var Malin Bernalt.
Jasmin Daryani och Minna Forssberg

Paletten was here

Stadsdelar: Frölunda och Centrum
Projektledare: Frida Yngström
Dokumentation foto: Jenny Krumlinde och Justyna Galka

Malin Bernalt
Jasmin Daryani
Minna Forssberg

Offentlig konst affischtavla Göteborg

Konst affisch Paletten was here