Omslagsbild Paletten 278

Paletten 278

278

Censur & Konsensus

Nr 4 2009
Redaktör
Sophie Allgårdh

Censur & konsensus

När jag för några år sedan skrev boken Svensk konst i världen slogs jag både av djärvheten och ensidigheten i den svenska utställningspolitiken gentemot utlandet. Inget annat land kan ha skickat ut en så ideologiskt laddad konst som Sverige gjorde genom statliga Nunsku (Nämnden för utställningar av nutida svensk konst i utlandet) på 1960- och 70-talet.

Lena Svedbergs explosiva bilder av västvärldens politiker och utsugare i bara mässingen skapade en kallsvettig stämning på Parisbiennalen 1969. Samma effekt fick hennes porträtt av bröderna Kennedy och Lyndon B Johnson med byxorna neddragna på Swedish Art: A Contemporary Theme i Japan 1972. Längre bort från svenskt Orreforsglas kunde man inte komma.

Nunsku samarbetade med diktaturer i östblocket men inte med juntastyrda länder som Grekland och Spanien. Efter en utställning med grafik och svenska satirteckningar i Havanna kommenterade curatorn Göran Nilsson: »Kubanerna gillade i synnerhet EWK. Han var politiskt spetsig, men samtidigt godtagbar eftersom han inte kritiserade systemet på Kuba«. 1960- och 70-talets politiska konst där udden riktas mot västvärlden och USA-imperialismen har sin givna plats i våra museer samtidigt som konstnärer och intellektuella i en allmän konsensus och flockmentalitet vägrade se stormakten Sovjetunionens övergrepp. I sin bok Våga Se! från 1983 går Bengt Olvång mystiskt förbi Härlig är jorden, den utställning vi berättar om i Paletten. Jag har heller inte sett den dokumenterad i något annat översiktsverk, förutom några rader av Lena Boëthius i Konstens Göteborg från 2002.

I detta nummer av Paletten lyfter vi fram konst som rör sig en bit bort från allfarvägarna, som glömts bort eller som förträngts. Härlig är jorden som öppnade på Frölunda kulturhus i Göteborg 1980 var en stor och larmande exposé långt från Nunskus ideologiska kurs. I en uppskruvad retorik gisslade ett gäng konstnärer Sovjetunionens aggressiva maktanspråk och den svenska vänsterns undfallenhet alltmedan sovjetiska diplomater ropade på censur.

Men vi vänder också blicken västerut, till New York där Madeleine Hatz med poetisk terrorism gör blixtsnabba ingrepp i staden. Efter den 11 september kritiserar hon i olika aktioner USA:s stormaktspolitik och slåss mot censuren.

Skulptören Christian Eriksson formulerade under 1900-talets början ett nytt sätt att presentera maktens män i det offentliga rummet. I stället för att placera ett hyllande hjälteporträtt på sockeln fick en bonde med armborst representera Engelbrekts frihetssträvan. Men någon konsensus nåddes aldrig bland beställarna. Richard Sangwill visar i sin artikel om Bågspännaren hur politiker med estetiska och politiska pekpinnar utmanövrerade konstnären.

Skulptören Ingolf Kaiser bearbetar med sina skulpturer nazismens härjningar. Minnet och glömskans mekanismer aktualiseras också av Museet för glömska i Norrköping, som riktar sin kritik mot massmedias förflackade bild av krigshändelserna i Irak. Tack Johanna Ekström för det konstverk du skapat för det här numret av Paletten, ett verk i text och bild om familjespråkets bojor.

Ledare Sophie Allgårdh

INNEHÅLL

Medverkande

Sophie Allgårdh: Ledare
Johanna Ekström: I väntan på språket
Härlig är jorden. Utställningen som Sovjet ville stoppa
Peter Ekström & Sophie Allgårdh: Vänsterns flathet mot Sovjet gisslas
Madeleine Hatz intar gatan i New York
Sophie Allgårdh: Aktivism & censur. I skuggan av 11 september
Svetlana Mintcheva skriver brev till Denvers borgmästare John Hickenlooper
Vicki Braunagel skriver brev till Svetlana Mintcheva, National Coalition against Censorship
Erik Berggren intervjuas av Sophie Allgårdh: Museet som motgift mot nyhetsfabriken
Erik Berggren: Verk från utställningarna Lets have another war och Våra krossade amerikanska hjärtan
Richard Sangwill: Bågspännaren. Christian Eriksson och konflikten om det offentliga rummet
Svensk arkitekturkritik ifrågasatt
Tomas Lewan: Dansk arkitekturkritik bättre än den svenska
Lena From: Var är de självständiga arkitekturkritikerna?
Torsten Kälvemark: Nedtagen, nedfallen, flyende. Ingolf Kaiser och 1900-talets trauma

MEDVERKANDE

Sophie Allgårdh: Chefredaktör för Paletten och konstkritiker i Svenska Dagbladet. Författare till bland annat Svensk konst NU: 85 konstnärer födda efter 1960. Curerade 2007 utställningen Öyvind Fahlström: Med världen som spelplan på Mjellby konstmuseum.

Erik Berggren: Forskningsredaktör för Remeso: Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle. Sedan 2007 driver han tillsammans med kollegor Museet för glömska i Norrköping. Curator till Lets have another war (2008) samt Våra krossade amerikanska hjärtan (2009).

Johanna Ekström: Författare och konstnär som debuterade 1993 med diktsamlingen Skiffer. Har därefter gett ut en rad diktsamlingar, två noveller och en roman. Samarbetar sedan mer än tio år med koreografen Björn Elisson.

Peter Ekström: Konstnär och rektor för Örebro konstskola. Undervisar i konstteori på Örebro konstskola och Örebro universitet. Bildredaktör på Folket i Bild/Kulturfront 1979–1984. Författare till Bildernas förräderi (1993).

Lena From: Journalist och kritiker med en bakgrund på Göteborgs-Posten, FLT och tidskriften Arkitektur. Arbetar idag på Stockholm konst med den konstnärliga gestaltningen av Stockholms stads offentliga rum.

John W Hickenlooper: Borgmästare i Denver, Colorado, som lyfte bort Madeleine Hatz konstverk i utställningen The Luggage Project på Denver International Airport år 2004 eftersom han tyckte det var stötande.

Torsten Kälvemark: Teolog och statsvetare som gisslar nyliberalism och stormaktsarrogans på Aftonbladets kultursida. Har gett ut böckerna Låset av ull: Utsikter över andliga landskap (2001) och Arvo Pärt: Om musiken vid tystnadens gräns (2002). Ordförande i styrelsen för Svenska institutet i Aten.

Tomas Lewan: Arkitekt och arkitekturkritiker. Har samtidigt med sin anställning vid Nyréns arkitektkontor publicerat forskningsarbeten om arkitekten Sven Ivar Lind. Lewan kom på tredjeplats i tävlingen om Kalmar konstmuseum, uppfört 2008.

Svetlana Mintcheva: Chef för The Arts Program vid National Coalition against Censorship i USA. Tog strid med Denvers borgmästare sedan han plockat bort Madeleine Hatz verk i The Luggage Project på Denver International Airport år 2004.

Richard Sangwill: Chef för Rackstadmuseet i Arvika, skribent och föreläsare inom konst och konsthantverk. Har tidigare varit chef för Eskilstuna konstmuseum och intendent vid Sveriges Allmänna Konstförening.

Beställ Paletten tidskrift @ SEK60,00