Omslagsbild Paletten 277

Paletten 277

277

Konst och kontrovers

Nr 3 2009
Redaktör
Sophie Allgårdh

Konst & kontrovers: Juridikens gummiansikte

Stillbilden från Magdalena Nordins film Paris Hilton – Nothing in this World (remix sextape) på Palettens omslag skulle i sin suddighet och med de romantiska spegeleffekterna kunna vara hämtad från något verk av Gerhard Richter eller Ola Billgren. Kvinnan tonad i skärt mot den gröna bakgrunden är kornig som i en gammal romersk fresk i en badanläggning. Den kraftiga armen i förgrunden tycks komma från en av Pablo Picassos tjugotalskvinnor på stranden. Handen kupar hon vid örat för ett lyssna in essensen i bruset av samtida röster. För fansen är detta för evigt Paris Hilton. Men för oss andra är det ett suddigt amatörfoto av en ung kvinna vem som helst som gör sin toalett. Eller Paris Hilton kopierad och medierad i det oändliga.

Censuren har inte något entydigt ansikte. Den administrativa turordningen kan ändras, som när kulturministeriet i Iran införde en ny ärendegång för att stoppa oliktänkande. Det kan vara självcensur i rädslan för att bli censurerad och åka på skadestånd av Paris Hilton bolag, som i fallet med Magdalena Nordin. Censuren kan ingå i samhällets agenda i kampen om det offentliga rummet, som i Nugs film och när det gäller graffitin i Oaxaca. Men det kan också handla om Guardia Finanzas razzia mot Embassy of Piracys papperspyramider på Venedigbiennalen, läs piraternas egen dagbok på sidan 62.

Anna Odell ville visa att samhället begår övergrepp på sjuka människor genom att spela upp en psykos hon själv drabbats av. Det visade sig vara brottsligt.* Idag föreläser hon på skolor runt om i landet, men psykvården tiger fortfarande still. En konstfacksstudent har granskats med binokulär lupp, men var är förstoringsglaset på David Eberhard och hans läkaretik? Love Antell gestaltar med sina teckningar från Odellrättegången en vildvuxen sommaräng där huvudaktörerna slår sig fram bland snåren.

Vi föreställer oss att det finns en objektiv lagstiftning, men rättssystemet är beroende av estetiska och politiska konjunkturer. Maria Lantz reflekterar över konstnärsduon Simkas polisanmälda verk i Stockholms skärgård. Här krockar ett radikalt konstnärligt uttryck med en önskan om att bevara naturens särart. Striden står lika mycket mellan olika konstuppfattningar som mellan olika sätt att se på naturen.

Oscar Guermouche målar utdrag ur antiryska marschsånger på svenska flaggor. Först sedan hans verk åkt jojo mellan lagar och paragrafer välkomnades det in på Konstfacks vårutställning. En förlaga av verket plockades året före ner från ett galleri i Moskva. Magdalena Nordins film släpptes inte in på Konstfacks vårutställning men fann en fristad i Mejans projektrum – en grotta av frigolit. Paletten använder citaträtten och visar ett fotografi från den screening som gjordes i grottan, en oskarp bild av en bild av en bild av en bild. Verket består av två ihopklippta filmer där imperiebyggaren Paris Hilton anger hur hon vill avbildas officiellt (i en musikvideo med ett barn) och privat (i en egeninspelad porrfilm).

Ett underjordiskt galleri blev lösningen för svensk-iranska Mandana Moghaddam när hon skulle ställa ut i Teheran. Konstverket Sara´s Paradise fick klartecken av det iranska Kulturministeriet, men Moghaddam förbjöds berätta om tankarna kring verket i en broschyr. I Oaxaca i sydvästra Mexiko används stadens väggar som en otillåten ventil för att vittna om övergreppen mot befolkningen. Magdalena Nordin utmanar kommersialismens avarter och Mandana Moghaddam kritiserar frånvaron av yttrandefrihet i diktaturens Iran. Från olika horisonter och vitt skilda utgångspunkter frilägger de svulster i samhällskroppen. Ett varmt tack till alla som medverkat till detta nummer.

Ledare Sophie Allgårdh

Galleri Box utställning KÅT A4 från i somras vandrar vidare till Paletten och varje läsare bjuds på en reproduktion av ett av konstverken.

INNEHÅLL

Medverkande

Sophie Allgårdh: Ledare kontrovers: Juridikens gummiansikte
Love Antell: Anna Odell med Justitias ögonbindel
Måns Wrange: Framför lagen. Om konstskandalens juridik, etik och politik
Øyvind Vågen: En dag stod de bara där. Om Victor Marx (O)önskade samhällsförbättring
Love Antell: Parasiter, skadedjur och ogräs. Tankar om rättegången mot Anna Odell
Love Antell: Justitia har bytt ut balansvågen mot en fjärilshåv
Love Antell: Någon hugger sig fram med svärd i juridikens snårskog
Grant Watkins: Konstfacks dilemma: Konstnärens frihet eller handledning under lagboken. Nug, en varnande skugga i folkhemmet
Sophie Allgårdh: Inte längre okänd kvinna dömd – men läkaretiken undgår luppen
Sophie Allgårdh: Den tredje konstskandalen. Oscar Guermouche i paragrafernas korseld
Lena From: STOPP! Den iranska censuren stoppar Mandana Moghaddams brunn
Sophie Allgårdh: Censurens janusansikte
John Sundkvist: I samma båt: prostitution och modernism
Pär Darell & Josefina Posch: Kåt A4
Cecilia Erander: Konst på blodigt allvar. Med livet som insats i Oaxaca
Maria Lantz Låt naturen vara i fred. Rättegång hotar konstnärsduon Simka
Sophie Allgårdh: Att ta nätvägen till Venedig. Embassy of Piracy nästlar sig in på den anrika biennalen
Embassy of Piracy: Konstens gorillor
Kristin Eketoft, Tobias Bernstrup, Palle Torsson och Lina Persdotter Carlsson: Razzian mot piraternas ambassad i Venedig

MEDVERKANDE

Sophie Allgårdh är chefredaktör för Paletten och kritiker i Svenska Dagbladet. Curerade år 2007 Öyvind Fahlström: Med världen som spelplan på Mjellby konstmuseum. Författare till Samtidigt: Svenskt måleri på 2000-talet och Svensk konst NU: 85 konstnärer födda efter 1960 (med Estelle af Malmborg).

Love Antell är tecknare och musiker, utbildad i grafisk design på Konstfack. Visade senast satirteckningar på Arbetets museum i Norrköping och i utställningen Expressions i Avistegnernes hus i Drøbak, Norge. Gjorde omslaget till Lena Anderssons roman Slutspelat. Representerad på www.satirarkivet.se

Tobias Bernstrup är konstnär, performanceartist och musiker. Arbetar sedan mitten av 90-talet med frågor kring identitet och genus i gränslandet mellan analogt och digitalt. www.bernstrup.com

Pär Darell studerar fjärde året vid Konsthögskolan Valand. Initiativtagare och medcurator till KÅT A4, en utställning på Galleri Box som vandrat till Paletten.

Kristin Eketoft är kultur- och mediaproducent med inriktning på aktioner och performativ konst. Driver konstprojektet Experiments in Art and Action (EAA) och tog 2007 initiativ till Vi ser dig, en webbplats som synar samhällets övervakningstendenser.

Cia Erander är frilansskribent med inriktning på kultur, rättvisefrågor och samhälle. Rotar ofta fram – eller trillar över – intressanta uppslag på resande fot. Spretig bakgrund som copywriter, ekonomisk rådgivare och svensk redaktör för Dubaimagasinet The Middle East Show.

Lena From är journalist och kritiker. Lång erfarenhet från Göteborgs-Posten, FLT och tidskriften Arkitektur. Arbetar idag på Stockholm konst med den konstnärliga gestaltningen av stadens offentliga rum.

Maria Lantz är fotograf och kritiker i Dagens Nyheter. Lektor vid Kungliga konsthögskolan där hon leder det multidisciplinära forskningsprogrammet Konst och arkitektur.

Meri Mononen är fotograf och Mexikokoordinator för Finlands fredsförbund. Undersöker politiseringen av Zapotekindiankulturen vid avdelningen för Latinamerikastudier vid Helsingfors universitet. Gör i höst sin tredje observationsresa till Oaxaca för att studera mänskliga rättigheter i Mexiko.

Josefina Posch är konstnär som efter många år utomlands återvänt till Göteborg via Independent Study-programmet på Valand. Medverkade i Migration Addicts på Venedigbiennalen 2007. Aktuell på Konstepidemin i november. Medcurator till KÅT A4, en utställning på Galleri Box som vandrat till Paletten.

John Sundkvist är konstnär och konstkritiker. Pendlar mellan Stockholm och Pontoise utanför Paris. Har de senaste åren även genomfört ett flertal utställningar och arbetsvistelser i Kina.

Lina Persdotter Carlsson är tredjeårsstudent vid Konstfack. Deltog i Piratbyråns bussprojekt S23M på Manifesta i Italien 2008 och i Who Makes and Owns Your Work, ett Iaspisprojekt om produktions- och distributionsvillkoren för konstnärligt arbete. Visar fotografier av sina cirkusmodeller i senaste numret av Hjärnstorm.

Palle Torsson är konstnär och aktiv i projektet Piratbyrån sedan 2004. Arbetar parallellt med digitala medier och normbildningsprocesser vid Linköpings universitet. palletorsson.com

Øyvind Vågen är grafisk formgivare bland annat för Paletten och översättare. Har ena benet i Ljungdalen och andra i Stockholm. Rör sig sedan många år i skärningspunkten mellan ord, bild och form. Översatt tio böcker från danska, engelska och tyska, senast Steve Hagens Meditation från början och för skriftserien Kairos.

Grant Watkins är född i Texas 1973 och bor i Sverige sedan sjutton år. Utbildad på Konstfack, Institutionen för konst. Gav i år ut Begreppshaveriet på Undantag Förlag, en korsbefruktning mellan roman, konstverk och teoretisk konstanalys.

Måns Wrange är konstnär och rektor på Kungliga konsthögskolan. Dessförinnan professor på Konstfack samt grundare och kursledare för CuratorLab. Hans intresse för förhållandet mellan konst och etik resulterade i konsthögskoleprojektet »Den omoraliska konsten« – ett antal fallstudier av konstskandaler där den etiska diskussionen klöv kulturvärlden i två läger.

Beställ Paletten tidskrift @ SEK60,00