Omslagsbild Paletten 268-269

Paletten 268-269

268-269

TEMA: Göteborg

Nr 2-3 2007
Redaktör
Sophie Allgårdh

FÖRORD AV SOPHIE ALLGÅRDH
Göteborg tar plats

Paletten slår i detta nummer ett slag för Göteborg – en stad som liksom Havanna, Gwangju och Istanbul gett sig in i det internationella biennalracet. Göteborgs internationella konstbiennal återspeglar något av den djärvhet och företagaranda som en gång kännetecknade Ostindiska kompaniet med dess öppenhet mot världshaven. Flera av konstvärldens mest upplyfta namn har bjudits in, ett sätt att markera för Stockholm att det inte längre är tal om att spela andrafiolen.

Göteborg är kontrasternas stad där Liseberg och Live Action ryms sida vid sida. Men extremerna spelar också över tiden. På baksidan av det nummer du håller i handen finns en sida ur Paletten nr 3/1940 där medlemmar ur Göteborgs Konstnärsklubb fångats i sina ateljéer. Som motpol presenteras på framsidan den iranskfödda göteborgskonstnären Mandana Moghaddam i ett videoverk från 2006.

Reflexmässigt dömer vi ut stafflikonsten med de finklädda herrarna som något dammigt och musealt. Men läser vi förordet i Palettennumret ovan påminns vi om den laddade tidsatmosfären krigssommaren 1940 och om konstnärernas absoluta och övertygade tro på konstens funktion.

”Konstnären får inte svika i den armé, som rustar sig för att försvara mänsklighetens yttersta fästen. Barbariet, okulturen drar fram över Europa. Dess väg går fram i en våg av blod. Tidens konst, sådan den i frihet utformat sig, är förföljd, den irrar fredlös omkring.”

Tonfallet är anspänt och vittnar om Palettens ambition att mobilisera krafterna mot ondskan som löpte amok i omvärlden. Raderna kunde ha citerats i årets biennal där curatorerna Joa Ljungberg och Edi Muka visar fram konstens förmåga att göra motstånd och betyda något i tider av ofärd. Skillnaden mellan en megainstallation av Thomas Hirschhorn och en omslagsteckning med en flyktingmamma och hennes dotter av Nils Nilsson till Palettens allra första nummer påsken 1940 är när allt kommer omkring inte så stor.

Ett varmt och innerligt tack till Familjen Wikanders Stiftelse, som gjort detta dubbelnummer möjligt.

Sophie Allgårdh
Redaktör

INNEHÅLL

Sophie Allgårdh
FÖRORD

Sophie Allgårdh
LEX JANTE & VÄGEN FRAMÅT

Nils Forsberg och Sophie Allgårdh
THE DREAM TEAM OCHTVÅNGSNEUROSER I GÖTEBORG

Sophie Allgårdh
HÖGSKOLAN FÖR FOTOGRAFI – ETT BILDSPEL:
SIMON FAGÉUS, EMILIA BERGMARK-JIMÉNEZ, ERIK BERGLIN, KLARA KÄLLSTRÖM, PAULINE BENTHEDE

Therese Marklund
MORS MÖSSA VÄLJER VALFRÄNDSKAP I STÄLLET FÖR MODERSKAP

Sophie Allgårdh
MANDANA MOGHADDAM

Jila Mossaed
DET OTÅLIGA HÅRET

Linda Tedsdotter
INSERT

Ann-Charlotte Glasberg Blomqvist
MAKTEN SOM INNESLUTER OCH UTESLUTER
ARDE-SHIR SERADJ SKILDRAR GÖTEBORGS HOSPITAL

SAMLARNA
Ulf Cronquist
DE SJÄLVARKIVERANDE EREMITERNA
Lotta Lotass
ur SAMLARNA
Björn Perborg
FÅ SKULLE BRY SIG OM ALLT DE SAMLAT

Sophie Allgårdh
TIO DAGAR, BUDORDEN PÅ BERLINS VÄGGAR

Meira Ahmemulic
THE WRITER

DEBATT
DOKTORSEXAMEN I FRI KONST
Andreas Gedin
Pontus Kyander
Kristoffer Arvidsson
Peter Cornell

John Sundkvist
UNCERTAIN ROOMS

Magnus Florin
ÖYVIND FAHLSTRÖMS TILLFLYKT

Monika Marklinger
JAG TÄNKER PÅ MIG SJÄLV
MONIKA MARKLINGER VERSUS MARIANNE LINDBERG DE GEER

GALLERIER I GÖTEBORG

MEDVERKANDE

MEIRA AHMEMULIC Konstnär och magisterstudent på Konsthögskolan Valand. Curerar let there be light med invigning på Luleå Konsthall i november. Meira är verksam i Göteborg och Berlin och har under de senaste åren arbetat med gående som förkroppsligat tänkande samt gående som aktion och som poetisk och estetisk handling.

SOPHIE ALLGÅRDH Chefredaktör för Paletten och kritiker i Svenska Dagbladet. Curator för Öyvind Fahlström: Med världen som spelplan på Mjellby Konstmuseum (Halmstadgruppens museum) 2007. Författare till Svensk konst NU: 85 konstnärer födda efter 1960 (med Estelle af Malmborg) och Svensk konst i världen – trender, lanseringar och reaktioner 1965–1996. I flera år frilans för Sveriges Radios kulturredaktion, bland annat med en dokumentär om Olle Bonniér.

KRISTOFFER ARVIDSSON Doktorand i konst- och bildvetenskap vid Göteborgs universitet. Arbetar med en avhandling om den romantiska postmodernismen. Konstkritiker knuten till Göteborgs-Posten.

PETER CORNELL Professor på Konstfack (Kungliga konsthögskolan 1999–2003). Har haft glädjen att undervisa på konstnärliga högskolor sedan 1971. Kritiker på Expressen och författare till böckerna Den hemliga källan, Paradisets vägar, Saker och Gemensamma rum. Ser fram emot fri tid att skriva fler.

ULF CRONQUIST Doktor i engelsk litteratur på författaren John Hawkes. Analyserar musik, konst, film och jämför gärna en text med kubismen hos Pablo Picasso och Miles Davis eller med Luis Buñuels förskjutna begär. Arbetat mycket med Twice a Man, bland annat i Breathe-projektet på Röda Sten 2002. Bosatt i Göteborg.

MAGNUS FLORIN Författare, dramaturg och litteraturkritiker. Första skönlitterära bok var Berättelsens gång, 1989, senaste är Leendet, 2005. Verksam vid Dramaten 1980–2000, chef för Radioteatern 2000–2006. För närvarande sysselsatt med operalibretton, ett för Göteborgsoperan (om Goya) och ett för Malmö Opera och Musikteater (om Swedenborg). Senast sedda utställning: Sten Eklund på Uppsala Konstmuseum.

NILS FORSBERG Bosatt i Stockholm. Skriver om konst i Expressen. Var mellan 1997–1999 en av galleristerna bakom Ynglingagatan 1. Trots sitt norrländska ursprung är han riktigt begåvad på att imitera göteborgsdialekt.

ANDREAS GEDIN Konstnär, curator och skribent. Påbörjade hösten 2006 en fyraårig doktorandutbildning i fri konst vid Konsthögskolan Valand och den konstnärliga fakulteten i Göteborg.

ANN-CHARLOTTE GLASBERG BLOMQVIST Konstkritiker som sedan fem år i allt högre utsträckning ägnar sig åt undervisning. Lärare på Konsthögskolan Valand samt HDK Steneby vid Göteborgs universitet. Frilansar som kritiker, skribent och föreläsare. Bosatt i Göteborg.

PONTUS KYANDER Konstkritiker i Sydsvenska Dagbladet, curator och fil lic. Frilansfilmare och tidigare redaktör för SVT Format. Senaste utställningar: From Dust to Dusk (2003), Seoul: Until Now! (2005) och Gustav Metzger, verk (2006-07). Gillar Sture Johannesson. Ogillar konformism.

LOTTA LOTASS Författare och kulturskribent. Har bland annat skrivit pjäsen Samlarna, om ett ensligt brödrapar i New York. Kommer under hösten ut med boken Arkipelag, en samling hörspel där bland andra Joseph Beuys och Bas Jan Ader spelar huvudroller, samt medverkar i utställningen Mot tiden på Bonniers konsthall. Bosatt i Göteborg.

MONIKA MARKLINGER Konstnär som ofta lånar uttryck från den politiska scenen. Medverkade nyligen i den rysk-engelska tidskriften Chto Delat / What Is To Be Done som berör en allt mer avreglerad (global) ekonomi. I höst aktuell i grupputställningen There Is No Border på Galerie Im Taxispalais i Innsbruck. Målar av samma anledning som 68-rörelsens intellektuella arbetade på fabrik.

THERESE MARKLUND Konstkritiker i Svenska Dagbladet och Konstperspektiv. Reser ofta, gärna till Frankrike eller Tyskland för att upptäcka udda konstnärskap som sällan kommer till Sverige. Bosatt i Göteborg.

JILA MOSSAED Född i Teheran. Har gett ut åtta diktsamlingar och två romaner på persiska. På svenska har böckerna Månen och den eviga kon, Sju vilda oceaner samt Under floden ligger en kudde kommit ut. Hennes dikter är översatta till spanska, tyska, engelska och estniska. Arbetar nu med sin fjärde diktsamling. Bosatt i Göteborg.

BJÖRN PERBORG Vid sidan av sin sysselsättning som rättshaverist (efter mer än en sexårig process fick han tusen kronor i skadestånd av JK för det lidande han åsamkats vid ett felaktigt frihetsberövande av Göteborgspolisen) verksam som bildkonstnär. Möjligheten att berätta en historia i två eller tre dimensioner lockade honom till bildkonsten. Bosatt i Göteborg. Se även: www.bjornperborg.com

JOHN SUNDKVIST Konstnär och kritiker i Svenska Dagbladet. Ställde sommaren 2006 ut på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. Utkom 2003 med essäsamlingen Mellan närvaro och sken.

LINDA TEDSDOTTER Konstnär med examen från Valand 2001 och alltsedan dess bosatt i Göteborg. Arbetar med ljud, skulptur och film. Med manipulationen som vapen – en vacker yta eller bild – konfronterar hon betraktaren med frågor om sanning och lögn. Reser i höst till Cornwall för att göra en fiktiv dokumentärfilm om ett sägenomsusat munkkloster. Separatutställning på Newlyn Art Gallery i Cornwall 2008. Har varit medlem i Palettens styrelse.

Beställ Paletten tidskrift @ SEK60,00